Cisco Secure Workload (Tetration), bir ağ güvenliği ve analiz platformudur. Bu platform, kurumsal ağlarınızda gerçek zamanlı trafik analizi yaparak, ağınızda olan herhangi bir tehdidi tespit edebilmenizi sağlar.Ağınızdaki uygulamaları, işlemleri, kullanıcıları ve cihazları izler ve aralarındaki ilişkileri anlamaya yardımcı olur. Böylece, ağınıza herhangi bir tehdit geldiğinde hemen uyarı alabilirsiniz.Ayrıca ağınızdaki uygulamaların nerede çalıştığını ve hangi kaynakları kullandığını da takip eder. Bu sayede, performans sorunlarını tespit edebilirsiniz. Cisco Secure Work Load (Tetration), bulut tabanlı uygulamalara da destek verir. Böylece, kurumsal ağınızdaki tüm uygulamaları izleyebilir ve farklı platformlar arasındaki ilişkileri anlayabilirsiniz.Uygulamanın ağ güvenliği ve analizinde sunduğu temel özellikleri şunlardır.· Secure Workload'un (Tetration) otomatik yaklaşımı, Mikrosegmentasyon'un hızl... Daha fazla »
Alluvio NetProfiler, network performansı izleme ve yönetimi için tasarlanmış bir yazılımdır. Bu yazılım, network yöneticileri ve diğer ilgili teknik personeller tarafından tercih edilir ve kullanılır.Alluvio NetProfiler,etworkdeki trafik akışını analiz eder ve networkdeki cihazlardaki trafik verilerinin toplanmasını ve depolanmasını sağlar. Bu veriler daha sonra analiz edilir ve networkde olası sorunlar tespit edilir. Ayrıca, uygulamaların performansı da izlenir ve analiz edilir. Bu yazılım, network güvenliği konusunda da önemli bir rol oynar. Buna bağlı olarak networkde meydana gelen güvenlik ihlallerini tespit eder ve networkdeki cihazlar için güvenlik açıkları varsa ortaya çıkarır. Ayrıca, networkdeki güvenlik tehditlerini analiz eder ve yine networkdeki güvenlik politikalarının uygulamasını sağlar.Alluvio NetProfiler... Daha fazla »
Dijital Deneyimi Aydınlatın ve Dijital Performansı Maksimize EdinKuruluşlar, IT genelinde verileri, iç görüleri ve eylemleri birleştiren bir gözlenebilirlik platformuna yatırım yaptıklarında, birbirinden bağımsız veri yığınlarını, sorunun hangi domain’den kaynaklandığını tespit etmek amacıyla uzun süren “savaş odası” tartışmalarını ve birbirinden bağımsız alarm yığınlarını ortadan kaldırabilirler. Domain’ler arasında daha hızlı, daha etkili karar vermeyi sağlayabilir, uzmanlık bilgilerini daha geniş bir şekilde uygulayabilir, müşterileri ve çalışanları için dijital deneyimi ve dijital performansı sürekli olarak iyileştirebilirler.Hibrit çalışmaya, dağıtılmış bulut ağlarına ve modern uygulama mimarilerine geçişlerin hızlanması, günümüzün kompleks IT ortamına daha fazla karmaşıklık katmaktadır. Bunun yanında kullanıcıların, uygulamaların ve bunların bileşenlerinin dağıtık biçimde yayılması tü... Daha fazla »
Pandemi dönemiyle çalışma alışkanlıklarının değişmesi, değişen yeni düzenin sürdürülebilir olmasını sağlamak için sistemlerin güvenliği kadar bu sistemlere erişen kullanıcıların da güvenlik noktasında oluşabilecek açıklara sebep vermesinin önüne geçmeyi gerekli kılıyor. Bu açıkları gidermek için kullanılan en güvenilir sistemlerin başında çok faktörlü kimlik doğrulama sistemleri gelmektedir.Kullanıcıların sistem erişimlerinde kullandıkları zayıf, tahmin edilebilir şifreler siber saldırıda bulunan hackerların işlerini kolaylaştırmakta. ABD’de pandemi sonrası uzaktaki çalışanların güvenlik açıklarından yararlanarak siber bağlantılı saldırılardaki artış oranı yapılan araştırmalara göre %250’ye ulaşmıştır.Resim1:2020 Türlerine Göre Siber SaldırılarTürkiye’de de Deloitte’un Tübisad ile beraber yürüttüğü Türkiye Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü Raporu ’nda Siber Güvenlik alanındaki tehditler ve gelişmelerde 2020 yılında yaşanan veri sızıntılar... Daha fazla »
Cisco Ürünlerini Lisanslama, Cisco ile yatırımınıza karar verirken aşina olmanız gereken önemli konulardan biridir. Geleneksel Lisanslama ve Akıllı Lisanslama olmak üzere iki farklı yöntem vardır. Cisco’nun Lisanslama gelişimini daha iyi görebilmek için Geleneksel olandan başlayalım: Geçmişte Cisco, günümüzde "Geleneksel Lisanslama" olarak adlandırılan lisanslama yöntemini kullanıyordu. Ürün Aktivasyon Anahtarı (PAK) kodu tarafından oluşturulan lisans dosyasını indirip kurarak belirli cihaz üzerinde yazılım aktivasyonundan oluşur.PAK kodu, müşterinin diğer Cisco cihazlarını (ekipmanını) sipariş ettiği şekilde sipariş ettiği bir satın alma seçeneğiydi. Belirli özellik seti için PA... Daha fazla »
Cisco Webex özelliklerine yenilerini ekleyerek yoluna daha güçlü devam etmektedir. Özellikle Covid-19’la beraber uzaktan çalışma, hayatımızda daha aktif rol oynadığından dolayı, tüm toplantılar ve şirket içi mesajlaşmalar eskisine göre çok daha fazla kullanılmaktadır. Uzaktan çalışan kişilerin evde yaşadığı sorunları çözmek adına, Cisco Webex yeni özellikleriyle müşterilerimize daha konforlu, kullanılması kolay ve ihtiyaçları çözmeyi amaçlamıştır. Yeni Webex özellikleri aşağıdaki gibidir; Tek Uygulama (One APP)Webex Teams ve Webex Meeting birleşerek tek bir uygulama üzerinden hizmet vermeye başlayacak.Tüm mesajlaşmalar ve görüşmeler tek bir uygulama üzerinden yapılacak. Arka Plan Ses Kapatma Özelliği (Remove Background Noise)Webex’in en önemli özelliklerinden birisi arka plan ses gizleme özelliği olduğunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Evden çalışma döneminde çok sık yaşadığımız arkadan gelen sesler bir çoğumuz içi... Daha fazla »
DevNet, Cisco’nun network için uygulamalar yazmaya, Cisco ürünlerinin entegrasyonuna dair geliştirme yapılabilmesine olanak sağlayan geliştirici platformudur. 500.000 den fazla developerdan oluşan ve gün geçtikçe genişleyen bir topluluktan oluşur.DevNet’in amacı gün geçtikçe artan network cihazlarının yönetimini, yapılandırmasını, bakımını ve entegrasyonunu sağlayabilmek için geliştiricilere Cisco ürünleri ve API’ları ile çalışma ortamı sağlayarak yardımcı olmaktır.Bu süreçte geliştiricilere, network mühendislerine ve merak edenlere açık olarak sunduğu platformlar ile pratik yapmayı ve DevNet sertifikasyonunu edinmeyi kolaylaştıran Cisco’nun sertifikasyon şeması aşağıdaki gibidir: Cisco DevNet sertifikasyonu, diğer Cisco sertifikasyonlarından farklı olarak otomasyon, programlama ve DevOps yeteneklerine yoğunlaşılan sertifikasyon türüdür. Şu an 3 seviyesi bulunan sertifikasyonlara kısaca değinecek olursak:Cisco DevNet Associate:Cisco platformu üzerine geliştirilen uygulamaları geliştirme ve tasarlamada en az 1 yıllık deneyime sahi... Daha fazla »
Cisco Firepower yalnız kurt değildir!Firepower gücünü arkasındaki TALOS istihbarat ekibi ve ona içerik sağlayan Resim-1’de de gösterilen ürün ailesinden almaktadır. Cisco uzun zamandır Resim-1’de bulunan, uçtan uca güvenlik anlayışı çerçevesinde alanının en iyisi olan firmaları satın alarak onların entegrasyonunu sağlamıştır. Bu sebeple Cisco Firepower hiçbir zaman bitmek bilmez saldırı yöntemleri ile tek başına mücadele etmek durumunda kalmaz. Firepower’ın sevdiğim bir özelliği olan Network Discovery sayesinde envanter ve servislerinizi tanır ve ilgili trafik için IPS imzalarını optimize eder. Resim-1 Cisco’nun, 2013’te 2.7 milyar dolara açık kaynak saldırı tespit platformu SNORT’un kurucusu Martin Roesch’ın SourceFire firmasını satın alması ile Cisco Yeni Nesil IPS ve Firewall serüveni başlıyor. Bu sürece bakacak olursak, aslında Firepower’u... Daha fazla »
Bölüm 1: Cisco Cyber Vision Nedir?IT için sarf edilen güvenlik katmanları artık OT güvenliği içinde günümüzde olmazsa olmazlar arasına girmiştir. Özellikle son zamanlarda veri sızıntılarının birçoğu içeriye farklı yollarla sızılarak yapılmaktadır. Kuzey güney internet trafiğine konumlandırılan güvenlik ürünlerinin, bu tür sızmalarda yeterli olmadığı görülmektedir. Kuzey-Güney trafiğine ek olarak, Doğu-Batı yani yatay eksende de, rutin anomaly/açıklık taramaları yapılarak benzer veri sızıntılarının önüne geçilebilir. OT ürünlerinin birçoğu intranet ( kapalı devre / internete kapalı ) sistemler üzerinde çalışıyor olsa da, birçok noktada farklı entegrasyonlarla beraber bilgi güvenliği açıklıkları da meydana gelebilmektedir. OT teknolojilerindeki en büyük sorunlardan bir tanesi de görünürlüktür. ( visibility ) Bunun sebeplerinden bir tanesi, yapılarda çok fazla cihaz bulunması ve sürekl... Daha fazla »
Günümüzde ofis dışı çalışan sayıları giderek artıyor. Bununla birlikte uygulamalar ve altyapılar bulut ortamına taşınıyor. Bu durum da SaaS uygulamalarının kullanımı artırmaktadır. Artık çalışanlar işlerini halletmek için kurumsal ağa bağlanmalarına gerek kalmadan Office 365 gibi bulut uygulamalarını kullanıyorlar. Bulut kullanımı nedeniyle birçok şirket şube trafiğini merkeze getirmeyi tercih etmiyor. Bunun yerine şubelere direkt internet erişimi veriyor. Kullanıcılar genellikle doğrudan internete bağlandıkları için kötü amaçlı yazılımlara karşı tehdit altında oluyorlar. Altyapı, uygulamalar ve veriler gibi güvenliğin de bulut ortamına geçmesi gerekiyordu. Cisco OpenDNS’i 2015 yılında satın aldıktan sonra adını Umbrella olarak değiştirdi. Bu tarih itibari ile Umbrella, Cisco’nun Secure Internet Gatewa... Daha fazla »
Cisco SecureX platformu ağınızda bulunan tüm güvenlik ürünleri ile entegre olarak görünürlüğü arttırdığı gibi, güvenlik analizleri yapmakta, tehditleri tespit edip bu tehtidlere yanıt verme sürecini hızlandırmak için iş akışlarını otomatize etmektedir.Cisco’nun cloud çözümü olarak sunduğu SecureX, bilgi güvenliği yöneticilerinin yaşamakta olduğu karmaşıklıkları giderme yöntemlerini basitleştiren ve görünürlüğü tek noktada toplayan bir platformdur. Cisco SecureX'in tehdit yanıtı özelliği, tehdit araştırmalarını ve yanıtlarını basitleştirmek için Cisco Güvenlik ürünleri arasındaki entegrasyonları otomatikleştiren entegre bir güvenlik mimarisi kullanır. Cisco SecureX tehdit yanıtıyla, bu gözlemlenebilirleri "Investigate" kullanıcı arayüzüne yapıştırabilir veya herhangi bir web sayfasındaki kolay tarayıcı eklentisini kullanabilinmesini sağlamaktadır.İstihbarat kaynaklarından ve güvenlik ürünlerinden gelen tüm bilgileri tek bir ekranda getirir ve sonuçları saniyeler içinde gösterir. Doğrudan iyileştirme, tehdit istihbaratına erişi... Daha fazla »
Cisco Endpoint Security Analytics ( CESA ) Cisco en az Network alanında olduğu kadar Güvenlik alanında çok ciddi yatırımlarda bulunmaktadır. Son yıllarda yaptığı büyük yatırımlarla birlikte network güvenliği alanında olduğu kadar uç noktaların ( son kullanıcıların ) da güvenliği için birçok çözüm sunmaktadır. Uç nokta güvenliği için geliştirilmiş olan bu çözümler “gelişmiş kötü amaçlı yazılım tehditlerine karşı koruyan” başarılı ürünlerdir bunlar; AMP ( Advanced Malwere Protection ) ve Cisco Umbrella ( DNS Güvenliği ) ürünleridir. Ne kadar bu ürünler uç noktalar için oluşan tehditlerin birçoğuna güvenlik sağlıyor olsa da uç noktalarda hala çözümlenmemiş güvenlik açıklıkları oluşabilmekteydi. Cisco uç nokta güvenliğindeki bu boşlukları görünür kılabilmek için yakın zamanda Endpoint Security Analytics (CESA) çözümünü tanıttı. CESA, Cisc... Daha fazla »
Günümüzün teknolojisi internet üzerinden erişilebilir uygulamalarla hayatımızı kolaylaştırıyor. Gelişen teknoloji ile iletişim protokolleri ve şifreleme metodları,günden güne daha güvenli hale geliyor. Fakat son kullanıcı etkisi değişmiyor. Son kullanıcı tarafında zayıf şifre seçimi, doğru korunmayan ve paylaşılan şifreler, güncel protokoller ile korunan sistemler için bile ciddi risk oluşturuyor. Bu riskler yüksek oranda SecTrail ile izole edilebilir.SecTrail, kurumsal ağ kullanıcılarına uzak veya yerel ağ erişimlerinde şirket veya kurumlarca belirlenen veri güvenlik politikalarına uygun olarak ek kimlik doğrulama adımları sunar. Bu adımlar ile hedeflenen, kullanıcının gerçekliğini ikincil ve daha fazla sayıda doğrulama adımları ile sorgulamak ve bu sayede ele geçirilmiş veya el değiştirmiş dijital kullanıc... Daha fazla »
Sayın Keçeciler kendinizi bizlere ve okurlarımıza kısaca tanıtır mısınız?1980 yılında Konya’da doğdum, İlk, Orta ve Lise eğitimimi Ankara’da Özel Ayşeabla Kolejinde tamamladım. Daha sonra üniversite eğitimi için İstanbul’a geldim. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde 1998-2002 yılları arasında hukuk eğitimimi başarılı bir şekilde tamamladım. 2002 yılında İstanbul Barosuna kayıt olarak avukatlık ruhsatımı aldım. Lisans eğitimimden sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Özel Hukuk alanında yüksek lisans çalışmama başladım. Yüksek Lisansı ¨Uluslararası Spor Uyuşmazlıklarının Tahkim Yoluyla Çözümlenmesi¨isimli tezim ile başarılı şekilde tamamladım. Akademik çalışmalarıma Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Özel Hukuk Doktora programında devam etmekteyim. 2002 yılında Ulusoy Ticari Yatırımlar Holding hukuk müşavirliğinde avukat olarak başladığım kariyerime dah... Daha fazla »
Merhaba, kendinizden bahseder misiniz? Eğitmenliğe uzanan yolculuğunuz nerede başladı, ne kadar zamandır bu konuda çalışıyorsunuz?İ.M:Merhabalar, İsmim İlker MANSUR, 40 yaşındayım. Lisans branşım Fizik mühendisliği. 2008’den beri Network sektöründeyim. Çeşitli firmalarda çalıştım. Son 8 senedir,CCNA, CCNP eğitimi aldığım yerde yani BT Eğitim’de sırasıyla önce Danışman,sonra Eğitmen ve Danışman, sonra da Takım Lideri olarak görev yapmaktayım. Eğitmenliğe üniversite yıllarımda bir sosyal projede gönüllü matematik öğretmenliği yaparak başladım. O zamanlar, 20 yaşındaydım, simdi 40. Ömrümün yarısı eğitmenlikle geçmiş.Öğrencilerin genelde beklentileri neler ve siz bu taleplere nasıl eğiliyorsunuz?İ.M: Her eğitimin, her öğrencinin yapısı farklı ama birkaç kelime ile anlatmam gerekirse katılımcılar, BT Eğitim’den çıkarken, aldıklar... Daha fazla »
Cisco Webex Cloud ÇözümüSon günlerde insanların lokasyondan bağımsız iletişim kurmaları çok önemli bir hal aldı. Aynı şekilde video konferans sistemleri bu günlerde hayatımızın önemli bir parçası haline gelmiş durumda. Bu sistemleri kullanırken aradığımız temel özellikler bulunmaktadır. Bu özellikler tabii ki basitlik, güvenli olması ve hızlı iletişimi sağlıyor olması. İşte bu yazımda, Cisco’nun cloud tabanlı video konferans çözümü olan Webex Cloud çözümünden bahsedeceğim. Webex cloud çözümüne genel bakışın yanında meeting center uygulamasından da bahsedeceğim. Meeting center ile beraber daha farklı özelliklere sahip olan event center ve training center gibi daha farklı hizmetler sunan uygulamalar da bulunmaktadır. Tüm bu uygulamalar tek bir platformda... Daha fazla »
Cloud teknolojilerinin günümüzde aktif kullanılması sonucu konteyner kavramlarını sık sık duyar olduk. Bu başlıklara kısaca göz atalım. Docker Nedir: Docker Daemon tarafından Linux çekirdeği içerisinde birbirinden izole olarak çalıştırılan process’lerin her birine verilen isimdir. Yazılım geliştiriciler ve sistemciler için geliştirilen açık kaynaklı bir sanallaştırma platformudur. Docker’ın asıl işi yalıtılmış bölgede, bütün uygulamaları sıkıntısız bir şekilde çalışmasını sağlamaktır. Kubernetes : GO dilinde yazılmış ve Google tarafından geliştirilmiştir. Mevcut konteyner haline getirilmiş uygulamaları otomatik olarak ekleme, sayılarını arttırma veya azaltma gibi yönetimsel kümeleme aracıdır. Uygulamaların konumlandırılması ve ölçeklendirilmesi için temel mekanizmalar sağlar. Kubernetes, Cloud Native Computing Foundation ( CNCF) tarafından host edilmektedir. Dinamik olarak programlanmış mikro hizme... Daha fazla »
BT Eğitim bünyesinde vermis olduğumuz eğitimleri kısaca detaylandırarak, çalışanlarınızın eğitimi, kişisel gelişiminiz ve kariyer yolunuz için en doğru olan seçenekle ilerlemenize yardımcı olmak istiyoruz. Uzun ve Kısa Süreli Eğitimler: IT Dünyasında genelde egitimler 5 günlük ardışık biçimde planlanan eğitimlerdir. Sabah 09:30 ile 16:30 arasında yapılan bu eğitimlerde; haftalık net 30 saat ders yapılmaktadır ve uygulamalı labaratuar çalışmaları ile öğrencilerin eğitmenle karşılıklı çalışması ve aktif katılımı gerçekleşmektedir. Konu başlığına göre birkaç günlük eğitimler de vardır. BT Eğitim olarak, eğitim verdiğimiz teknoloji markasının küresel olarak yayınladıgı, standard sürelere uygun şekilde eğitimi sağlayıp, birebir aynı müfredatı uygulamaktayız. Uzun süreli eğitimler haftasonu cumartesi ve pazar günleri sabah yarım gü... Daha fazla »
Merhaba, Uzun süredir bu makaleyi yazmak istiyordum fakat ancak vakit bulabiliyorum. Özellikle son zamanlarda müşterilerde bu konu çok dikkat çekmeye başladı ve bu konu ile ilgili çok fazla soru gelmesi sebebi ile bu makaleyi yazmak istedim. Uzun zamandır stabil giden network dünyasındaki teknolojiler artık değişmeye başlıyor. SDN teknolojileri ile Data Center içinde başlayan değişimler artık WAN’a sıçramış durumda. Peki amaç ne? Bu değişimin tabii ki tek bir amacı yok ama ilk başta gelenler ; uygulamalara daha hızlı ve stabil erişim, görünürlüğü arttırmak (visibility), operasyonel maliyetleri düşürmek ve yönetimi basitleştirmek. Wide area networklerde şubelerimizin merkeze bağlantısını yapmak için çeşitli yöntemleri kullanıyoruz. Bu yöntemler gene... Daha fazla »