BLOG / Cisco Akıllı Lisanslamada Uzmanlaşma Bölüm-1

Cisco Ürünlerini Lisanslama, Cisco ile yatırımınıza karar verirken aşina olmanız gereken önemli konulardan biridir. Geleneksel Lisanslama ve Akıllı Lisanslama olmak üzere iki farklı yöntem vardır. Cisco’nun Lisanslama gelişimini daha iyi görebilmek için Geleneksel olandan başlayalım:

Geçmişte Cisco, günümüzde "Geleneksel Lisanslama" olarak adlandırılan lisanslama yöntemini kullanıyordu. Ürün Aktivasyon Anahtarı (PAK) kodu tarafından oluşturulan lisans dosyasını indirip kurarak belirli cihaz üzerinde yazılım aktivasyonundan oluşur.


PAK kodu, müşterinin diğer Cisco cihazlarını (ekipmanını) sipariş ettiği şekilde sipariş ettiği bir satın alma seçeneğiydi. Belirli özellik seti için PAK siparişinden sonra, bir sonraki adım PAK kodunu ve söz konusu cihazın seri numarasını Cisco lisans web portalına kaydetmekti.

Burada, PAK kodunu kaydetmek için gerekli adımların kısa bir özetini bulabilirsiniz:

PAK’lar veya Jetonlar sekmesi, daha önce sipariş ettiğiniz ve kaydettiğiniz yetkilendirme Pak'larının veya Jetonlarının listesini görüntüleyen varsayılan görünümdür. Diğer sekmeler lisansları, cihazları ve işlem geçmişini görüntüleme ile ilgilidir.


  •  Yeni bir kullanıcı olarak, şimdi satın aldığınız bir veya daha fazla ürün için bazı lisanslama yetenekleri veya etkinleştirme siparişi vermiş olabilirsiniz ve bir lisans oluşturmak istiyorsanız, bir ürün yetkilendirme anahtarı veya PAK ile bir e-posta bildirimi almış olabilirsiniz. Lisans kayıt portalı, bu anahtarı kullanmak için gittiğiniz ve ürününüz için bir lisansa dönüştürüldüğünüz yerdir.
  • Bu nedenle, ilk sekmede (PAK'lar ve Jetonlar) "Lisansları Al" ı ve ardından "Yeni bir PAK'tan"ı  tıklayın


  • Lisansları Al sayfası açılır, sağlanan alana PAK kodunuzu girin ve ardından ileriye tıklayın


  • SKU'ları Atama penceresi açılır, burada bu PAK tarafından temsil edilen lisans yetkilerini görebilirsiniz, bu örnek evrensel geniş bant yönlendirici ailesi için ilgili lisans özelliklerini ve kullanılabilir lisansların sayısını gösterir.


  • Ürününüze lisans eklemek için, "Tahsis Edilecek Miktar" alanlarına her bir özelliğin miktarını girmeniz yeterlidir; ürün türüne bağlı olarak özellik miktarlarının sınırlamaları olabilir, bazı durumlarda PAK, tek bir aygıtın destekleyebileceğinden daha fazla yetki içerebilir,  bu alana desteklenen maksimum yetkiyi girmeniz gerekir.

PAK kaydedildikten sonra, lisans dosyası doğrudan Cisco Lisanslama web sayfasından indirildi. Cisco, genellikle lisans dosyasını e-posta ile gönderir ve PAK kaydınızla ilgili bilgiler bir saatten daha kısa sürede sonuçlanır.

Lisans dosyasını Cisco cihazınıza yüklemek için, lisans dosyası cihaz flash belleğine veya yönlendirici tarafından erişilebilen diğer URL'lere yerleştirilmelidir. Ardından, “lisans kurulumu” nu ve ardından lisans dosyasının URL'sini ve adını yayınlayarak, lisans yüklendi, ardından yeniden yüklendikten sonra yeni lisans sisteme uygulandı ve yeni lisansla ilgili tüm özellikler etkinleştirildi ve kullanıma hazır hale getirildi. Yeniden yüklendikten sonra Lisansın etkinleştirildiğinden emin olmak için, sürümü göster komutu tam olarak etkinleştirilen lisansı ve ilgili özellikleri gösterir.

Şimdiye kadar, aşağıdaki dezavantajlara sahip olan Geleneksel Lisanslama yöntemini ele aldık:

Sınırlı Görünüm:

  • Müşteriler neye sahip olduklarını bilmiyorlar, bu nedenle lisans portalındaki ve cihazın kendisindeki her bir lisansı ve ilgili özellikleri doğrulamaları gerekiyor.

PAK Kayıt Süreci:

  • Satın aldıkları her PAK kodu için ayrı bir PAK kayıt süreci vardı, yüzlerce veya binlerce cihazınız olduğunu hayal edin.

Cihaza Özel:

  • Her lisans tek bir cihaza özgüydü

Kilitli:

  • Yalnızca ödediğinizi kullanın; bu, başka bir ayrı lisans satın almanız gerekenden daha fazla özelliğin kilidini açmak anlamına gelir, bu da verimsizdir.

Bir sonraki blog yazımızda yeni Cisco lisanslama yöntemini ele alacağız ve Akıllı Lisanslama yönteminin hayatınızı nasıl kolaylaştırdığını göreceksiniz.