BLOG / Cisco Webex’e Yeni Eklenen Özellikler

Cisco Webex özelliklerine yenilerini ekleyerek yoluna daha güçlü devam etmektedir. Özellikle Covid-19’la beraber uzaktan çalışma, hayatımızda daha aktif rol oynadığından dolayı, tüm toplantılar ve şirket içi mesajlaşmalar eskisine göre çok daha fazla kullanılmaktadır. Uzaktan çalışan kişilerin evde yaşadığı sorunları çözmek adına, Cisco Webex yeni özellikleriyle müşterilerimize daha konforlu, kullanılması kolay ve ihtiyaçları çözmeyi amaçlamıştır. Yeni Webex özellikleri aşağıdaki gibidir;     

Tek Uygulama (One APP)

Webex Teams ve Webex Meeting birleşerek tek bir uygulama üzerinden hizmet vermeye başlayacak.Tüm mesajlaşmalar ve görüşmeler tek bir uygulama üzerinden yapılacak.

 

Arka Plan Ses Kapatma Özelliği (Remove Background Noise)

Webex’in en önemli özelliklerinden birisi arka plan ses gizleme özelliği olduğunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Evden çalışma döneminde çok sık yaşadığımız arkadan gelen sesler bir çoğumuz için ciddi problemlere sebep oluyor ve sesi kapatarak toplantılara katılmak zorunda kalıyorduk, Webex arka plan ses kapatma özelliği ile bu problemi ortadan kaldırıyor.


Ses ve Mikrofon ayarlarının alt kısmı (input volume) altındaki Remove Background Noise seçeneğini aktif ettiğiniz anda arka plan gürültülerinden kurtarıyor.

El Hareketi Algılama (Hand gesture detection)

Webex’de statik olarak bulunan tepkilere ek olarak el hareketlerini algılama özelliğiyle beraber Webex toplantılarında el hareketlerinizi algılayarak aksiyon aldırabilirsiniz.

 

Sistem el hareketinizi tanımlayarak sağ alt köşede yuvarlak içine alarak yapmış olduğunuz ön tanımlı el hareketi sembolünü çıkarıyor ve yaklaşık 3 saniye boyunca devam etmeniz durumunda el hareketinizi onayladığını algılayarak toplantıya iletiyor.

 

     Alkış                                      Beğeni / Onay                          Beğenmeme/ Red                    İzin İsteme

 

Katılımcıların Ara Oturum Seçebilmesi (Participants can choose Breakout Rooms)

Webex toplantılarında çok uzun süren toplantılar olması durumunda bazen toplantılar sürerken fikir alışverişleri vb daha küçük gruplarla görüşülmesi gerekebiliyor, Webex bu özelliği ile size ara oturum odaları açma imkanı sağlıyor.


Daha Fazla Seçenek (…) tıkladığımız zaman karşımıza en altta Enable Breakout Sessions bölümü çıkıyor, işlevsel hale getirdiğimiz zaman;


 

Ara oturum odamızın katılımcılarını otomatik olarak mı yoksa kendinizin mi seçmek istediğini belirleyen ayarlar ekranı karşımıza çıkıyor, buradan seçimler yapılarak ara oturum odası atama ayarlarına geçiliyor, burada istediğiniz katılımcıyı istediğiniz ara oturum odasına alabiliyorsunuz.

 


Not Assigned (Atanmamış Katılımcılar) içerisinden seçilerek oluşturduğunuz ara oturuma, istenilen kişiler eklenerek başlatıldığı zaman, ara oturum başlamaktadır. Birden fazla farklı kişilerle, birden fazla ara oturum oluşturulabilmektedir.

Yapay Zeka ( Artificial Intelligence )

Webex Yapay Zeka (AI) özelliklerinden Captions (Not Alma Özelliği); bu özelliği aktif etmek için son alt köşe de bulunan Webex assistant’I tıklayarak aktif edebilirsiniz. Webex Asistan özelliği Webex version 40.4 ve sonraki sürümlerde aktif olarak çalışmaktadır.


Özellikle yabancı dillerdeki görüşmelerde anlaşılmayan aksan sorunları için mükemmel bir çözüm sunmaktadır. Konuşulan sözleri kelimelere dökerek konuşma esnasında ekrana yansıtmakta, konuşma bittiğinde ise captions bölmesi altına mesaj alarak otomatik olarak eklemektedir.


Bu sayede özellikle aksanlı konuşan kişiler için mükemmel bir çözüm sunmuştur. Dil seçenekleri şu an için İngilizce aktif olarak çalışmaktadır, diğer dil desteklerinin de yakın zamanda gelecektir.


Alınan notlardaki önemli notlar highlights özelliği ile de toplantılar daha uygulanabilir hale gelmektedir. Etkileşimli sesli komutlar ve anahtar sözcük öbekleri, önemli anları otomatik olarak yakalayanarak toplantılarınızı daha kolay gele getirecektir.

Bununla beraber Webex Asistan ön tanımlı bir çok anahtar kelimeye sahiptir. Aşağıdaki anahtar kelime öbeklerinden herhangi birini kullanmak, sohbette önemli anları otomatik olarak tetikleyecektir. Toplantı anındaki konuşmalarda; Webex Assistant önemli anları yakalar ve bunları toplantı sonrası notlarınıza dahil eder. Anahtar kelime öbekleri şu anda özelleştirilebilir değildir. Toplantınız sırasında bu anlar Eylem öğesi, Karar ve Not etiketlerini kullanır, ancak bu etiketler Webex sitenizde toplantı sonrası değiştirilebilmektedir.

Video komutlarından tetikleyici kelimeler aşağıdaki gibidir;



Otomatik olarak tetiklenen anahtar kelimeler sayesinde toplantının en önemli konularıda kayıt altına alınarak toplantıları bir nevi yazılı olarak kayıt altına almanızı sağlamaktadır.

Müzik Modu (Music mode)

Toplantınız veya etkinliğiniz sırasında müzik çalmak mı istiyorsunuz? Müzik modu, bilgisayarınızı ses için kullanırken mikrofonunuzun orijinal sesini koruyarak sanal konserler veya müzik derslerini daha da iyi hale getirir. Bir toplantı veya etkinlik başladığında, mikrofon varsayılan olarak konuşma için sesi optimize eder. Müziği optimize etmek için müzik modunu açmanız yeterlidir. Ses ayarları altında bulunan müzik modu aktif ettiğiniz zaman müzikleriniz daha canlı olarak toplantıdaki katılımcılara iletilecektir.


Karanlık Tema (Dark theme in meetings)

Yeni özelliklerden bir taneside Işık temasına ek olarak karanlık tema özelliğinin getirilmesi ile beraber yeni varsayılan tema olarak kullanılacak, Webex’in kullanımını kolaylaştıracak, okunabilirliği artıracak ve kapsayıcılığımızı tüm kullanıcılarımıza genişletmeye devam edecek.


Karanlık Temayı aktif edebilmek için Menu Bar’ın altındaki View sekmesinden Temaları Themes görebilir, açık veya koyu olarak temanızı belirleyebilirsiniz.

Yüzen görünüm, diğer konuşmacının görünümünü tam ekran yapmanıza olanak tanır. Ekranın sağ üst köşesinden seçin. Kayan görünüm, video paneline göre diğer panellerinizi (katılımcılar veya sohbet gibi) nereye konumlandıracağınızı kontrol etmenizi sağlar. Hatta onları ikinci bir monitöre taşıyabilir veya yeniden boyutlandırabilirsiniz. Bir toplantı veya etkinlikte ikiden fazla katılımcı varsa, üç farklı video görünümü arasında geçiş yapabilirsiniz. (Grid, Stage ve Focus View). Bu video düzenlerinin her birini kullanmanın avantajları vardır. Etkin konuşmacıların sayısına ve toplantınızdaki veya etkinliğinizdeki toplam katılımcı sayısına bağlı olarak görünümleri istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz.



Basitleştirilmiş Toplantı Kontrolleri ( Simplified meeting controls )

Toplantı esnasında tek tıkla ulaşılabilir olarak tüm toplantı kontrolleri alt menüde sadeleştirilmiştir. Toplantı anında sesi açıp, kapatmak, video açık, kapatmak, dosya veya ekran paylaşımı yapmak, Webex asistan’ı aktif etmek, toplantıyı kaydetmek, toplantıda reaksiyon oluşturmak (manuel veya el ile), katılımcıları görmek ve mesaj (chat) başlatmak gibi toplantıda tüm ihtiyaç bulunan adımlar tek ve basit bir alt menüde toplanmıştır.

 


Webex Profillere Tema Eklenmesi ( Edit profile & spaces themes )

Yeni gelen özelliklerden bir tanesi de Webex profillerine temalar eklenebiliyor olması. Webex profil ve özellikler seçeneği altındaki profili düzenleyi tıkladığınız zaman daha önce beyaz olan profil temasına farklı resimler ekleyerek profilinizin daha canlı olmasını sağlayabilirsiniz. Yakın bir süre sonra kendi istediğiniz resimleri de yükleyerek profil arka planınıza ekleyebiliyor olacaksınız.


Yeni Temalar ( New themes )

Webexte bulunan varsayılan ve karanlık temaya ilave olarak, (Bronze, Bronze Dark, Jade, Jade Dark, Lavender ve Lavender Dark) temaları eklenmiştir. Yeni temalarda açık ve koyu olarak seçenekler içerisinde istediğiniz temayı seçerek kullanma özgürlüğünü sunulmuştur.

 


Webex space alanımıza ekle (Add) alanını tıklayarak URL ismini ve altına da URL’ inizi ekleyerek istediğiniz web sayfasını space’inize kolaylıkla ekleyebilirsiniz.



 Eklemiş olduğunuz isim (Cisco) space alanınızda görünecek ve ilgili web sayfası isme tıklandığı anda Webex space içerisinde açılıyor olacak.